Over ons

Korenmolen Windlust, waarvan de historie teruggaat tot 1586, maalde eeuwenlang trouw het graan voor klanten in Nieuwerkerk aan den IJssel en omstreken.

¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Eigenlijk is ze nooit echt weg geweest, alleen stond ze bijna 50 jaar, zonder wieken en kap en steeds meer vervallen en verwaarloosd, aan het Kortenoord, en daardoor iets minder zichtbaar aanwezig. Half in de dijk verdwenen en een beetje scheef deed ze dienst als graansilo.

Maar gelukkig werd Windlust in volle glorie hersteld. De molenstomp en “bijgebouwen” (graanmaalderij) werden op 4 januari 1999 door de Stichting Molen Kortenoord “in oprichting” aangekocht. Dankzij de medewerking van Rijk, Provincie, Projectgroep Hollandsche IJssel, Gemeente, Rijksmonumentendienst, Hoogheemraadschap Schieland en tal van sponsors, donateurs en vrijwilligers, werd in vijf jaar en 5 maanden tijd Korenmolen Windlust in oude luister hersteld.

Op 20 mei 2005 werd het molencomplex, bestaande uit de korenmolen, het molenaarshuisje, Dagcentrum Korenaer met theeschenkerij, werkplaats en bakkerij (voor cliënten met een verstandelijke beperking), onder grote belangstelling officieel geopend.

In de jaren daarna werden nog een fraaie aanlegsteiger en een trap bij een nieuwe fietsenstalling met informatiebord, onder aan de dijk tussen Nieuwerkerk en Moordrecht, in gebruik genomen.

Kortom, evenals de molens van Kinderdijk, het is de moeite waard om een bezoek te brengen aan dit historische plekje aan de Hollandsche IJssel, waar Korenmolen Windlust tot in lengte van jaren haar herwonnen glorie zal blijven uitstralen!!

Windlust is een gerestaureerde stellingkorenmolen in Kortenoord bij Nieuwerkerk aan den IJssel. De molen is een rijksmonument sinds 1999 en staat aan de Hollandsche IJssel (wijk Kortenoord). Deze stenen molen werd origineel gebouwd circa 1780. Hiervoor stond op dezelfde plaats een houten standerdmolen. In 1952 werd de molen gedeeltelijk afgebroken, maar bleef in gebruik als opslag van een graanbedrijf.

Tijdens de laatste restauratie is de stellingmolen ca 8 meter verplaatst en 4,5 meter verhoogd: onder de oude molen is een dagcentrum (voor mensen met een verstandelijke handicap) gebouwd.

Het binnenwerk van Windlust is herbouwd. De molen bevat nu drie koppels maalstenen en een menger, alle windgedreven. Onder in de molen bevindt zich een winkel waarin souvenirs en graanproducten worden verkocht.

De molen is eigendom van en wordt beheerd door Stichting Molen Kortenoord. Deze stichting heeft de molen herbouwd. Op 21 mei 2005 is de molen officieel geopend.

De molen is iedere woensdagmiddag van 13 tot 16 uur en elke zaterdag van 11 tot 15 uur open voor bezichtiging (tevens op afspraak).

Bij de molen is een theeschenkerij gevestigd die beheerd wordt door het dagcentrum. Dit dagcentrum levert tevens het brood en gebak dat verkocht wordt in de theeschenkerij, die geopend is van maandag tot en met vrijdag van 10 tot 16 uur, en in de zomermaanden op de tweede zaterdag van de maand.

Voor meer informatie neem contact op met onze 1e molenaar Aart Oskam
Tel.
 0622113622
E-mail: aartoskam@xs4all.nl

Of kijk verder op: https://windlust-kortenoord.nl/ 

photo-2018-08-04-20-19-50-1.jpg